Volkswagen je u Parizu predstavio sedmu generaciju najpopularnijeg evropskog automobila – najbolji ekološki Golf svih vremena. U pogledu kritika upućenih od strane nekih ekoloških aktivista, ovaj proizvođač automobila je obnovio svoje tvrdnje da nova serija sa optimiziranom potrošnjom goriva takođe obuhvata verziju od tri litre i znatno povećava vrednosti kada je u pitanju ekološka kompatibilnost. Navodi da Volkswagen ne čini nikakav napredak u pogledu razvoja ekoloških modela su neosnovani.

Volkswagen tako demonstrira da Golf ne samo da predstavlja moto brenda “Das Auto” već je zapravo “Ekološki automobil” – bez kompromisa u pogledu bezbednosti i komfora u vožnji. Sa tržišnim lansiranjem novog Golfa, Grupa ističe svoju vodeću tehnološku ulogu u svim relevantnim kategorijama snage   i potrošnje goriva. Težina vozila je redukovana i do 100 kg, a potrošnja goriva – a time i CO2 emisije – su redukovani i do 23%.

Najekonomičniji motori koji će biti u ponudi od samog lansiranja troše 3.8 l dizela, čemu odgovara 99 g/km CO2 (1.6 l TDI sa 105 KS) ili 4.8 l benzina, čemu je ekvivalent 112 g/km CO2 (1.4 l TSI sa 140 KS). BlueMotion verzija troši samo 3.2 litre i emituje 85 g/km CO2. Tehnologija uštede goriva poput Stop/Start sistema i rekuperacija energije kočenja su deo standardne opreme, tako da oni ne stvaraju dodatne troškove.

Program Grupe sada već obuhvata 31 model sa emisijama manjim od 100 grama CO2/km.

Volkswagen je postavio cilj da postane najbolji ekološki proizvođač automobila do 2018. Do tada će preko dve trećine investicija od ukupno 62.4 milijarde evra za period do 2016. godine biti potrošene na proizvodnju ekonomičnih vozila, pogona, tehnologija i na ekološki kompatibilnu proizvodnju. Grupa se posvetila ostvarenju cilja emitovanja manje od 120 grama CO2/km do 2015. Svaka generacija modela će biti 10 do 15% ekonomičnija u potrošnji goriva u odnosu na svog prethodnika. Proizvodnja će u ekološkom pogledu biti restruktuirana do 2018, sa potrošnjom energije i vode smanjenom za po 25%.